mercredi 25 janvier 2012

Reaccion...

L'autre jorn siam anats veire una conferéncia (animada)de Claudi Alranq e i a una frasa que m'a pertocada. "Eriam d'occitans, an fach de nautres d'indians", non pas aquela, mema s'es verai qu'es prigonda e que i podèm soscar prigondament. Es una autra, qu'es rai mens "classa" e mai qu'a quand mema de sens. De tot biais quau podriá dire que Claudi Alranq ditz de causas sens sens?! Bon e donca aquesta frasa es: "Perquè s'entrevar de trobar de novèus escrivans alara que n'avèm a bodre esconduts dins de cartons?". E ben maugrat lo fach que vene de dire que totei lei paraulas de Claudi Alranq son sensadas, per ieu aquí s'engana.

D'efiech, me pense qu'es mai urgent de trobar de escrivans novèus. Es pas per dire que çò qu'es estat escrich abans es pas bòn ò pas util, mai es perquè me pense que la creacion culturala es çò que rend una lenga vidanta. Se capitam de motivar de gens, joves, ò mens joves tanben, d'escriure en occitan, e donca pensar en occitan, la lenga vendrà mai valorisada per la societat.
Donca de segur que çò que i a dins lei cartons es important, e qu'es bòn. Podèm pas renegar çò que faguèron nòstrei rèires, perquè son elei, en quauque sòrta, leis iniciators de la nòstra cultura d'ara.

E pasmens pense que podèm pas demorar dins lei sovenirs. Devèm avançar cap a l'avenidor e cap a la modernitat per poder ancorar la nòstra lenga e la nòstra cultura dins la societat d'uèi.
Perquè per ieu, per que la lenga occitana demòre viva, la fau ancorar dins leis esperits dei gents, dins lei mors. E per faire aquò nos devèm adaptar a aquestei mors, per aquò nos fau tornar crear de causas nòvas "dins lo vent". Aquesta adaptacion passa d'en primier per la creacion a mon vejaire. E dins la creacion parle tant d'escritura coma de teatre ò de musica.

Vaquí mei pensadissas de la setmana. Es verai qu'ai pas la costuma de desvolopar aquestei genres de subjècte mai me pense qu'en aquesta annada 2012 vau ensajar de dintrar dins aquestei subjèctes de reflexion que tròbe utils e importants. Vos farai donca partejar mei reflexions.

Abans de vos daissar vos gramercege per vòstra fidelitat de lectura, e subretot tu polida jogairitz d'Autbois.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire